Som titlen antyder, så handler dette indlæg om guitarsoloer. Hvem har lavet verdens bedste guitar solo? Det vil jeg give mit bud på, og så er du velkommen til at byde ind med dine bud i kommentarfeltet nederst.

Smag er individuelt

Jeg vil lige starte dette indlæg med at sige at jeg er klar over at smag er individuelt, og at min liste KUN gælder for mig. Men måske kan du finde noget inspiration på min liste, og så har du ellers muligheden for at komme med dine favoritter nederst i dette indlæg (via kommentarfeltet). 🙂

Verdens bedste guitarsoloer – mine favoritter

El GuitarNogle af mine favoritter, er alle kunstnere som jeg tit lytter til. Flere af dem har jeg endda været så heldig at opleve live. Hvis ikke det er lykkes for mig at høre dem live, så leder jeg altid efter gode live optagelser med dem på YouTube. Min musiksmag har nemlig ændret sig radikalt siden jeg var teenager. Dengang lyttede jeg meget til techno/trance og dance musik, hvilket jeg nærmest er flov over i dag.

Med årene er jeg dog blevet mere og mere hooked på rock musik, og mest af alt old school rock. Det har betydet at jeg i 20’erne og 30’erne (er fra 1978), har bevæget mig længere og længere tilbage i tiden for at finde guldet. Mange af mine favoritter er derfor fra før min tid – og bands jeg først er begyndt at lytte til i en sen alder. Det er dog desværre stadig ikke alt jeg kan finde på YouTube. Men herunder kan du se 4 af mine absolutte favoritter. Faktisk mener jeg at de 2 øverste er de bedste live optrædener overhovedet. Kender du andre af den slags, så vil jeg meget gerne høre fra dig i kommentarfeltet.

Led Zeppelin – Stairway To Heaven (1973). Dette er verdens bedste sang efter min mening. Og den indeholder også verdens bedste guitar solo som er flere minutter lang. Det starter ca. efter 6 minutter.

Dire Straits – Sultans Of Swing (1978).  Denne optagelse har jeg lyttet til igen og igen og igen. Det er simpelthen en fantastisk live optræden og med guitarspil i verdensklasse.

U2 – Bullet The Blue Sky (1987). Jeg elsker The Edge’s guitar og generelt den unikke lyd den skaber for U2’s musik. Den bedste solo med The Edge er nok fra dette nummer, som er fra deres efter min mening bedste live koncert nogensinde. Live at Slane Castle i 2001.

Depeche Mode – Enjoy The Silence (1990) – Måske et af de mest simple guitar riff’s i historien, men det gør det bestemt ikke mindre godt. Dette klip er fra en live koncert i Paris i 2001, hvor der er lidt ekstra guitarlir fra Martin L. Gore.

Verdens bedste guitarrister

Jeg ved godt at guitarrister fra mine favoritvideoer ikke bliver betragtet som de bedste i verden. De fleste af dem ligger dog højt på listen. Igen er smag jo individuelt, og det kommer vel også an på hvordan man “måler” på det. Jeg har f.eks. slet ikke forstand på det at spille musik – og da slet ikke guitar. Så jeg aner ikke hvilken sværhedsgrad en bestemt guitarlyd har. Og jeg ved heller ikke hvad der kræves for at få den lyd frem.

F.eks. bruger guitarristen The Edge fra mit yndlingsband en masse “sound processing” for at få den specielle og unikke lyd frem. Jeg tror det af nogle mennesker bliver betragtet som en form for snyd. I hvert fald i sammenligning med andre guitarrister. Måske er det noget jeg bilder mig ind.

Min pointe er sådan set bare at jeg KUN forholder mig til lyden. Og jeg synes det er super fedt at der i nogle af historiens bedste sange bliver sat fokus på guitarristen, når han/hun får lov til at fyre en solo af og forsangeren træder lidt i baggrunden. Det kan nemt blive magi. Og det der også er rigtig fedt er at den slags kommer meget mere i fokus under liveoptrædener.

Så hvem er verdens bedste guitarrist efter min mening? Det kan jeg simpelthen ikke svare på, men jeg kan give dig nogle navne på nogle af mine favoritter. Fælles for dem alle er at de opererer (eller har gjort det) inden for genren Rock. Og måske endda det mange vil kalde old school rock.

Nogle af mine favorit guitarrister er:

  • The Edge fra U2
  • Martin L. Gore fra Depeche Mode
  • Jimmy Page fra Led Zeppelin
  • Angus Young fra AC/DC
  • Mark Knopfler fra Dire Straits

Der er også en enkelt dansker der ved utallige live koncerter har imponeret mig med sine guitarsoloer, nemlig Knud Møller fra Johhny Madsen band. Hvad end du mener om Johnny Madsens musik, så vil jeg anbefale dig at give det en chance hvis du får muligheden. Det kan virkelig anbefales. Der er gode rock sange, og altid leveret med masser af humor fra Johnny selv, samt fremragende guitarspil fra Knud Møller.

Skal du holde fest, så kan mindre også gøre det. Til en god fest – især med yngre publikum måske – er det altid rart med noget godt live musik. Skal du finde musik til festen, så tjek dette indlæg.

Udvid min musikalske horisont

Smag er jo som nævnt individuel, og derfor er dine favoritter sikkert anderledes end mine. Selvom jeg altid vil have mine favoritter, så er det også fedt at få udvidet sin musikalske horisont. Så jeg vil meget gerne have input fra dig. Hvem er din favorit guitarrist – og hvorfor? Har du nogle fede live optrædener på YouTube du kan henvise til i den forbindelse? Smid gerne en kommentar, hvis du har noget på hjerte som du vil dele med mig (og alle andre).