Kan du godt lide at se gyserfilm, men savner inspiration til nogle nye (eller gamle) film du endnu ikke har set inden for genren, så kan du måske få nogle ideer i dette indlæg.

Hvad er gyserfilm?

Gyserfilm - her et screenshot fra en Scream filmHvad er gyser film? Jeg er sikker på der findes mange definitioner på dette spørgsmål. Min definition er blot at der i en gyser film skal være elementer af ubehag eller uhygge. Det vil sige den der følelse du har i kroppen når du inderst inde godt ved at filmen vil forsøge at give dit et chok om få sekunder (eller minutter).

Det sker når du i filmen oplever en situation hvor nogen er i fare på en eller anden måde, ofte underbygget af musik med varierende intensitet hen imod selve chokket. Den stemning inden chokket, giver ofte kuldegysninger eller ubehag af forskellig karakter og i min verden er det det der karakteriserer en gyserfilm.

Derfor er der også mange film der kan komme på listen, da ret mange film passer på den beskrivelse. Se de forskellige lister med gyserfilm længere nede i dette indlæg.

Se dem aldrig alene!

Det er langt sjovere at se gyserfilm, når du ikke er alene. En del af det sjove element ved at se gyserfilm er at se det sammen med andre. De chokeffekter der er i filmen bliver ofte forstærket af at alle der ser filmen vil forsøge at se så cool ud som muligt under selve chokket. Og når det næsten altid mislykkes for en eller flere personer giver det altid en ekstra sjov dimension til det at se gyserfilm.

Se gyser film med din kæreste
Og så er der jo også nogle piger/kvinder der ikke tør se filmene alene, og så kan du som mand få lov til at føle dig lidt maskulin og beskytteragtig når du ser filmene sammen med hende. Men husk at dette falder til jorden, hvis du skriger højere end hende. 🙂

Har du set filmen før og ved hvornår chokket kommer, så prøv at iagttage de personer du ser filmen sammen med, for at se hvordan de reagerer når chokket kommer. Det kan være rigtig sjovt. 🙂

Listen med populære og gode gyserfilm

Her vil vi liste nogle af de mange gyserfilm der findes op i tilfældig rækkefølge, så du måske kan finde noget inspiration til de næste gyserfilm du skal se.

Gode gyserfilm boxsæt

Der findes også gode gyserfilm i hele serier, som kan købes samlet i boxsæt. Dem kan du finde her.

Danske gyserfilm

Der findes nogle rigtig gode og uhyggelige danske gyserfilm. Dem kan du se på nedenstående liste.

Kender du flere gode danske gyserfilm, så vil jeg meget gerne høre om dem i en kommentar.

Min gyserfilm top 10

Min personlige gyser film top 10 er alle film som jeg har set flere gange og som jeg kan se igen og igen (dog gerne med jævne mellemrum). Denne liste vil ikke være i vilkårlig rækkefølge, men nr. 1 vil være den jeg synes er den bedste gyserfilm.

  1. Ondskabens Øjne – Anthony Hopkins er fænomenal som Hannibal Lecter i denne fantastisk film. Jodie Foster gør det også godt som den unge uprøvede FBI agent Clarice Starling. Denne film er klart min nr. 1 på min gyserfilm top 10 – og den ville nok også havne et sted i min top 10 for alle filmgenre.
  2. Nattevagten – Dette er en af de bedste danske film der nogensinde er lavet efter min mening. Den indeholder i den grad uhygge, men også gode “one liners” og sjove scener. Ulf Pilgaard beviser i sandhed også i denne film at han kan andet end at spille revy.
  3. Alien filmene – Den første er nok den bedste, men de er alle super fede og hører til i toppen på min liste. Hvis du ikke har set disse film, så er der kun en ting at sige. Se dem – og start med 1’eren 🙂
  4. Saw filmene – Jeg elsker også SAW filmene. De er anderledes, godt skruet sammen, fuld af overraskende momenter og ikke mindst uhyggelige.
  5. Resident Evil filmene – De er super fede fordi de både indeholder hårdtslående action, sci-fi elementer og ikke mindst masser af uhygge. Og så skader det heller ikke at Milla Jovovich er hovedrolleindehaver.
  6. Scream filmene – Scream filmene er vel det man kan kalde en nyklassiker inden for gyser film. Jeg har set dem alle og de indeholder masser af overraskelser og uhyggelige scener.
  7. Deep Blue Sea – Det er en film jeg har set masser af gange, fordi jeg er ret fascineret af hajer. Der findes flere af film med hajer, men denne er min favorit.
  8. Anaconda – Lige som med hajer er jeg også meget fascineret af slanger. Derfor er det umuligt at komme uden om Anaconda. Selvom den er ret urealistisk, så er den værd at se alene på grund af de kæmpe slanger.
  9. Araknofobi – Det var en film jeg så med stort ubehag (på den fede måde) da den kom frem. Jeg får helt kuldegysninger bare ved tanken om alle de edderkobber.
  10. Gremlings – Den film har jeg ikke set i mange år, men jeg kan huske at jeg synes de små grønne væsner var totalt uhyggelige som mindre.

Det var min gyserfilm top 10. Alle filmene på min top 10 kan du finde på listerne længere oppe, hvis du ønsker at købe dem.

De øverste 2 film på min liste, er i en liga for sig, i min verden. Men smag er naturligvis meget individuel, så din liste kan se meget anderledes ud end min. Hvis du har lyst til at dele din top 10, så skriv en kommentar hvor du lister dine favorit gyserfilm.

Hvad er den bedste gyserfilm?

Hvis du skal pege på én film, som er den bedste gyserfilm efter din mening, hvad ville dit svare så være? Skriv gerne en kommentar herunder og lad os se hvilken film der bliver nævnt flest gange. Du er også meget velkommen til at lave din egen gyserfilm top 10 som en kommentar. Smag er som bekendt individuel, så det er jo langt fra sikkert at du har samme smag som mig. Din liste kan dog temmelig sikkert være med til at inspirere andre, så det ville være fedt hvis du ville dele din smag med os andre.

Mangler der nogle suveræne gyserfilm på listen, så smid også endelig en kommentar.