Har du et stillesiddende arbejde hvor du sidder på en kontorstol bag et skrivebord dagen lang, så kan du måske allerede begynde at mærke små skavanker komme snigende? I dette indlæg kan du få nogle tips til hvordan du kan undgå skavanker eller i det mindste udskyde dem mange år. Jeg skal lige skynde mig at nævne at jeg ikke har andet at basere mine tips på end min egen erfaring.

Hvad er stillesiddende arbejde?

Stillesiddende arbejde eksempelHvis du sidder stille på en stol hver eneste dag på din arbejdsplads, så sidder du alt for meget stille i løbet af en dag. Kroppen er simpelthen ikke bygget til at skulle sidde stille dagen lang, så hvis du sidder stille hele dagen på arbejde, så er det for langt de fleste vigtigt at kompensere for dette på andre måder. Det samme gælder hvis du sidder stille det meste af din arbejdsdag.

Hvis ikke du passer på, så kan stillesiddende arbejde forårsage skader på din krop, eller i hvert fald skavanker, som du nok aldrig kommer af med og som du så skal bøvle med resten af dit liv. Stillesiddende arbejde er ofte forbundet med at sidde ved en computer, hvor du skal kigge ind i en skærm og lave de samme bevægelser dagen lang (ud over at sidde stille). De typiske skader ved stillesiddende arbejde er derfor:

  • Smerter eller spændinger i skuldre, nakke, hænder, fingre
  • Smerter eller ømhed i ryggen
  • Synsproblemer
  • Hovedpine

Det gælder derfor om at kompensere for dette ved at du er aktiv på andre måder i din hverdag, så din krop ikke forfalder alt for hurtigt. Det kan vise sig at være vigtigt at du ændrer holdning til dette nu. Du vil med sikkerhed blive glad for denne ændring om 5, 10 eller 20 år hvor kroppen begynder at blive slidt.

Forebyg skavanker ved stillesiddende arbejde

Du kan rent faktisk forebygge eller gøre “skaden” væsentligt mindre ved at tænke dig om, og følge en række simple, men effektive råd, når du nu sidder meget ned og arbejder. Mange af disse råd handler om variation, og de væsentligste af dem kommer her:

  • Sørg for at din kontorstol er så god som muligt, og at du sidder i den rigtige stilling i den. Find gode kontorstole her.
  • Sørg for at skifte arbejdsstilling med jævne mellemrum.
  • Sørg for at holde små pauser, væk fra din siddestilling og computeren. Hold gerne minimum 5 minutters “pause” i timen hvor du står op, eller går rundt. Hent en kop kaffe, tag trappen og ikke elevatoren, gå rundt når du taler i telefon og lignende. Det kan hurtigt gøre at du kommer væk fra din siddeplads og får skabt en masse variation, som udsætter skader eller måske kan du helt undgå dem.
  • Brug et hæve/sænke bord, sådan så du kan arbejde stående halvdelen af dagen.
  • Sørg for at du har en god stor computerskærm, med en høj opløsning, et skarpt billede, en god farvegengivelse, samt mindst 22 tommer skærm. Det sikrer både at du ikke så nemt får ondt i øjnene eller hovedpine, men det gør dig med stor sandsynlighed også mere effektiv. Så det er ren win/win for både dig og din chef. Find gode skærme her.

Hold din krop ved lige

Mens du er på arbejde er der altså rigtig mange ting du kan gøre for at forebygge og minimere skaderne på din krop, som på ingen måde har godt af at sidde stille. Du kan dog også kompensere ved at være aktiv i din fritid. Hvis du har stillesiddende arbejde, men er meget aktiv i din fritid, ja så er du også ok kørende vil jeg mene. Det vigtige er bare at du får dig rørt hver dag. Og så er det sådan set lige meget hvad det er. Alt tæller. Det behøver på ingen måde være ekstremsport du dyrker. Ellers sport eller motion sat i system eller efter et bestemt program.

Selv går jeg lange ture. Og det virker fremragende for mig. Det har jeg faktisk smidt en del kilo ved i kombination med en række kostændringer. Vil du læse mere om det kan du læsse mit indlæg om at gå dig i form.

Hvad gør du?

Hvad gør du for at undgå skavanker som følger af stillesiddende arbejde? Hvis du har nogle gode tips, vil jeg hjertens gerne høre fra dig. Skriv en kommentar herunder.