Vi kan nok alle huske smagen af slikket fra barndommen. Retroslik der bare vækker alle de gode minder og leder tankerne tilbage på de skønne oplevelser man havde, måske i mormors kolonihavehus eller på camping sammen med farmor og farfar.

Det er hyggeligt at blive mindet om dengang, hvor man gik ned til den lokale købmand med et par mønter i bukselommen og skulle købe ind til aftenens hygge omkring slikskålen.

Der er dog sket meget siden. For eksempel får man ikke helt de samme mængder slik for pengene mere, og det snoller vi købte dengang, er også blive overhalet af nyere og smartere slik.

Minderne kan ingen dog tage fra os, og det er fantastisk at kunne genkalde disse igen eller give dem videre til ens egne børn, mens man sidder og hygger med fredagsslikket. Det er endda nemt at finde alle dine favoritter af slik online.

Top 5 over retroslik

  • Hvis du virkelig skal have slikposen fuld af nostalgi, så er det et must at købe den klassiske Jenka og Shake tyggegummi. De lækre smage af mint og lakrids, der eksploderer i munden og som kunne pustes op til store bobler: Ren nostalgi!
  • De bløde tyggekarameller med en smag af klassiske flødekarameller, der giver dig en oplevelse af ferie hos bedstemor, er også en af de absolutte favoritter blandt mange. Idag fås de kun med karamelsmag, men i barndommen fandtes de også med lakrids.
  • Hvem kan tænke retroslik uden de lækre Rotella lakridser. Grammofonplader. Lakridshjul. Kært barn har mange navne! Den skønne søde lakridssnører, der er rullet op har en blød og sød lakridssmag, når den er bedst.
  • Spejdersnus på glas eller i krukke. Det var ganske vist en smule ulækkert med de lange reagensglas med spejdersnus eller salmiakpulver, når de til sidst var våde af spyt. Men vi elskede det!
  • Det er næsten umuligt, at sige retroslik uden at tænke på de lækre Minto mintkarameller. Med den dejlige, milde kraftige mintsmag og den seje konsistens, der kan give ømme kæbemuskler.

Udgået slik fra barndommen

Det er dog desværre ikke alt slik fra de gode gamle dage, som findes i dag. Nogle ting har vi med vemod måttet sige farvel til.

Husker du for eksempel Hugo bolcher med den populære skærmtrold fra Eleva2eren? Der fandtes både guldklumper med en smag af karamel og salmiak – og Hugolines lyserøde hjerter

Eller hvad med Lange Jan med lakridssmag? Og alle de mange sjove slikvarianter fra BonBon. I dag kan man stadig få Mågeklatter, Andemad, Rådne Fisk og Lossepladsen. Men hvad med Løse Tænder, Store Babser og Hundeprutter?

Har du noget slik, du savner fra din egen barndom? Del det med os andre i kommentarfeltet herunder og tag os med på en nostalgirejse.