Der kan ikke være nogen tvivl om, at Berlin er en helt fantastisk by. Tilmed ligger den dejligt tæt på, og det betyder, at man snildt kan tage på en weekendtur til den tyske hovedstad. Her får du en guide til planlægningen af netop sådan en tur.

Transport til Berlin

Berlin ligger under 500 kilometer fra den danske grænse, og det betyder, at den tyske by er ganske nem at komme til. Det kan sjældent betale sig at flyve, i og med turen netop er så kort. Til gengæld er der gode togforbindelser derned. Der er desuden rig mulighed for at tage langfartsbusser eller simpelthen at køre selv. Det tager naturligvis lidt længere tid, men der er også ofte en hel del at spare ved at droppe flyet til fordel for transportmidler med jordforbindelse. Selvom det ligger så tæt på Danmark, skal du dog stadig huske eksempelvis at have en rejseforsikring (læs på informeo), når du drager til Berlin, og du skal naturligvis også have vekslet nogle euro – selvom Tyskland virker temmelig familiært, er du stadig uden for Danmarks grænser.

U-Bahn, S-Bahn og alle de andre

Vi er ikke helt færdige med transporten, for når I kommer til Berlin, har I sandsynligvis fortsat brug for den ene eller anden form for kollektiv trafik. Berlin er en temmelig stor by, så vil I kunne nå omkring det hele, er I nødsaget til at tage offentlig transport. Heldigvis har Berlin et ganske glimrende netværk af både sporvogne, S-Bahn, busser og U-Bahn. Når du køber en billet, gælder den til alle former for kollektiv trafik, og du kan for eksempel købe dagsbilletter, hvorved du kan rejse frit i hele byen hele dagen.

Valg af overnatningssted

Når du nu alligevel skal bruge penge på offentlig transport, er der ikke på samme måde behov for, at dit hostel eller hotel ligger lige i centrum, som hvis du planlagde at skulle gå rundt. Til gengæld er det værd at undersøge, om det ligger tæt på bus- eller metrostop. Du kan altså med fordel vælge et område, du finder interessant eller hyggeligt og så vælge at overnatte her, selvom det ikke nødvendigvis er helt vildt centralt. Igen skal det nævnes, at Berlin er en kæmpestor by, og dermed skal du naturligvis ikke alt for langt ud, men samtidig kan en væsentlig del af byen stadig betragtes som nogenlunde centralt.

Det skal du se

Berlin byder på mange forskellige ting, og derfor er det også et virkelig spændende rejsemål. Det er naturligvis ikke til at komme uden om at se East Side Gallery, som er den del af Berlinmuren, der stadig står, og hvor der nu er lavet smuk street art, som man kan gå og betragte. Derudover er der masser af museer og mindesmærker relateret til Tysklands historiske fortid. Er I til undergrundsmiljø, er der også masser at komme efter på den front. Eksempelvis er et område som Kreuzberg værd at tjekke ud.

Få det hele med

Uanset om du er til undergrundsmiljø eller til finkulturelle og historiske oplevelser, kan det anbefales at tage på en såkaldt free walking tour i Berlin. Der er mange forskellige selskaber, der arrangerer dem, og på den måde får I en god gennemgang af hele Berlin. Det er især en god idé at starte ud med sådan en tur, for så får I en fornemmelse af byen rent geografisk, og desuden får I så allerede her et indtryk af, hvilke områder I synes, der er værd at komme tilbage til. En sådan tur tager typisk 2-3 timer, og som navnet antyder er den gratis. Efterfølgende giver du din guide drikkepenge, alt efter hvor godt det har været.