Mit navn er Nanna Petersson og jeg har fået lov til, at fortælle om børns udvikling gennem leg. Jeg er selv mor til en, snart 2 og ejer webshoppen www.dressme.dk. Når jeg ikke er på arbejder bruger jeg selvfølgelig en masse tid sammen med den lille og mine børns udvikling betyder, ligesom for andre forældre, utrolig meget. Lad os komme til indlægget.
Når et barn bliver født er hjernen langt fra færdigudviklet. Dette vil sige at hjernen stadig gennemgår en stor udvikling i de første år af barnets levetid, hvor de netværk i hjernen, der ikke bliver brugt, vil stoppe deres udvikling.
Heldigvis kan det også gå den anden vej. De netværk i hjernen, som bliver stimuleret vil nemlig vokse og danne forbindelser imellem hinanden. Faktisk udviklet babyer nye hjerneceller indtil de er halvandet år gamle – herefter vil hjernen begynde at strukturere og sortere i hjernecellerne. Det er et stort ansvar at have en baby, men heldigvis kan du nemt sikre, at hjernen bliver veludviklet – det eneste der kræves er stimulerende leg.
En vigtig forudsætning for at kunne sikre dit barns hjerne bliver stimuleret optimalt, er at forstå hvordan de forskellige evner udvikles. Disse evner kan helt basalt deles op i to grupper – de sanselige og de motoriske.
Udvikling af sanser
Fra fødslen af har spædbørn stadig begrænsede sanselige evner. Nogen sanser som for eksempel hørelse og lugteevne er ret veludviklede, mens synssansen og følesansen stadig halter.
Spædbørn kan ikke opfatte farver før de er et par måneder gamle. Derfor er det vigtigt at barnets syn bliver stimuleret. Dette kan for eksempel gøres med sort-hvid billedbøger, da barnet vil have lettere ved at opfatte billederne på grund af farvekontrasten. Når barnet begynder at kunne opfatte farver, kan du supplere med billedbøger i forskellige farver og eventuelt kulørt legetøj.
En anden vigtig sans, der også skal udvikles er føleevnen. Efterhånden som barnet bliver ældre, vil det begynde at samle legetøj op og føle på det. En helt naturlig del af disse undersøgelser er også at putte tingene i munden for på den måde både at føle og smage på dem. Det er derfor vigtigt, at barnet har adgang til legetøj med forskellige typer af overflader, så der altid er noget at berører og udforske. Det kan for eksempler være forskellige typer af rangler, da barnet også på den måde lærer at gestande kan lave lyde, når de bliver leget med. Som forældre skal du dog være opmærksom på, at legetøjet er kemikaliefrit, så det er sikkert for dit barn at sutte på det.
Udvikling af motorik
Udviklingen af motorikken er mindst lige så vigtigt som sanserne. Barnets nysgerrig vil i mange tilfælde drive barnet til at afprøve sin egne motoriske evner, men som forælder kan du også aktivt hjælpe. Et stykke spændende legetøj kan for eksempel lægges lige uden for barnets rækkevidde, på den måde barnet bliver udfordret til at nå det og eventuelt at kravle.
Når barnet er omkring et år, vil det kunne bruge hænderne mere finmotorisk. Det er derfor vigtigt at give barnet legetøj, der er velegnede til finmotoriske aktiviteter – dette legetøj kan være puslespil til småbørn, kasser der skal stables eller billedbøger som barnet selv kan bladre i.
I sidste ende er der dog én ting, som du skal huske – den bedste stimulans, som dit barn kan få, er din fulde opmærksom, din stemme, dine berøringer og din duft, selvom godt legetøj også kan være en værdifuld hjælp.
Nyeste kommentarer