Elsker du sjove aktiviteter, fest og ballade? Så ved du sikkert også, at det ofte koster penge. Det billigste, man kan foretage sig, er at sidde derhjemme weekend efter weekend, men det er jo ikke særligt sjovt, vel?
Det handler dog også om at være en smule ansvarlig med sin økonomi, hvis man godt kan lide at have det sjovt. Hvis du ikke har råd til disse aktiviteter, så kan du hurtigt ende en stor forbrugsgæld, hvilket du naturligvis ikke ønsker. Derfor bør du spare op frem for at låne. På den måde kan du tjene penge på renter i stedet for at betale dem. Men hvor meget kan du tjene?

Hvor meget kan du tjene i renter?

Som den økonomiske situation ser ud i Danmark lige nu, så bør du først og fremmest vide, at du nok ikke bliver rig lige med det samme, selvom du har en stor opsparing stående i banken. Mange banker har noget, der ligner en nulrente i disse år, men det er stadig muligt at tjene en smule penge uden at røre en finder – og så er der jo flere penge til sjov og ballade.

Men hvor meget kan du egentligt få i renter på opsparing? Klik her og se, hvor meget du kan få, hvis du for eksempel har 50.000 stående i banken til en rente på 5%.

Hvem låner mest? Og hvem sparer mest op?

Der findes danskere, der ofte tager lån til at finansiere sit forbrug. Samtidig findes der en del mennesker, som aldrig kunne finde på at låne online til forbrug. Hver situation er individuel, så det kan være svært at sige, at noget er forkert, og at noget andet er rigtigt. Som hovedregel vil det dog være en god ide at spare op fremfor at låne.

Forskellen mellem at låne og at spare op afhænger af, hvilken økonomisk type man er. Der findes flere forskellige økonomiske typer, og disse typer hænger ret tæt sammen med, hvordan du ellers opfører dig og tænker.

Der er forskellige metoder, hvorpå du kan finde ud af, hvilken type du er. Du kan tage en test online, eller du kan kigge på vores indikationer herunder, hvor du kan se, om du passer på nogle af dem.

Forbrugeren

Dette er den mest udbredte type i Danmark. Forbrugeren går ikke særligt meget op i sin økonomi og kan godt finde på at tage nogle irrationelle og lidt for hurtige beslutninger. Denne type kunne også sagtens finde på at låne penge til forbrug.

Investoren

Investoren har gode intentioner, men denne type har ofte svært ved at holde fast i disse gode intentioner. Han vil ofte have lavet et meget grundigt budget, men han har svært ved at følge det i løbet af hver måned.

Opspareren

Opspareren er den typiske bogholder-type, som altid har styr på, hvad han må bruge hver uge. Han har et grundigt budget, som han altid følger – og så lægger han naturligvis penge til side til opsparing.

Planlæggeren

Planlæggeren er den mest ideelle type. Han planlægger og forvalter sin økonomi ansvarligt, men han ved også, at det er svært at tjene penge uden at løbe en lille risiko. Denne type bruger minimum 1 time om ugen på at gennemgå sin økonomi.