De fleste mennesker har helt traditionelt tænkt, at der findes to køn – en mand og en kvinde. Men inden for de seneste par år, har der været et stort fokus på vores forståelse af køn og det har givet flere kønsidentiteter, som du kan blive klogere på her.

Inden vi kommer ind på, hvilke køn du skal kende til, så starter vi med at svare på: Hvad er et køn?

Simpelt forklaret, så er mennesker født med to kønskromosomer. Det er enten et X-kromosom og et Y-kromosom eller med to X-kromosomer. De kvindelige kønsorganer bliver udviklet ved to X-kromosomer, og det mandlige ved et X og Y kromosom.

Men helt så simpelt er det ikke. Nogle mennesker bliver nemlig født med flere kønskromosomer og i helt andre kombinationer. Et eksempel kan være XYY. Andre bliver født med variationer af kønskromosomerne, hvor et kromosom fx kan helt eller delvis mangle.

Alt dette er dog rent biologisk, og har ikke betydning for, om man oplever sit køn på en bestemt måde. Selve det køn man identificerer sig med, er ikke afhængig af biologien.

De fleste identificerer sig, med det køn, som de biologisk er. Men køn er også normer og regler for, hvordan mennesker opfører sig og tænker på hinanden. Derfor kan en person, som er født med et bestemt køn, godt identificere sig med et andet køn. Og i takt med, at der er kommet mere fokus og bedre forståelse for, hvordan mennesker oplever kønsidentitet, er der kommet flere end de to køn, vi traditionelt har kendt.

Hvor mange køn er der?

Det er svært at komme med en fuldendt liste over, hvor mange køn der er lige nu, da det hele tiden udvikler sig. Men de flest eksperter mener, at der er mere end 100 forskellige køn.

Her får du de 3 køn, som er gode at kende.

Ciskøn

Ciskøn er det, som de fleste mennesker er. Man er ciskønnet, hvis man identificerer sig med det køn, som man biologisk er født som.

Læs mere om hvad det betyder at være ciskønnet

Non-binær

Nonbinære mennesker føler sig hverken som en kvinde eller mand. Deres kønsidentitet kan være en unik blanding af de to køn, eller slet ikke relatere sig til noget køn.

Non-binær er et paraply-begreb for de personer, der identificerer sig med et køn, som ikke passer ind i de klassiske kategorier.

Transkøn

Transkøn er ikke kun et køn, men dækker over flere forskellige kønsidentiteter. Det fælles for transkønnet er, at de ikke identificerer sig med deres biologiske køn og ønsker at skifte køn.

En transkvinde er altså en kvinde, som er født med mandlige kønsorganer ved fødslen, men som identificerer og føler sig som kvinde. Personen har måske fået foretaget operation, fået hormoner eller har planer om det, for at skifte kønsidentitet.