Der findes mange forskellige måder at tillære sig ny viden på. Det ved du allerede, hvis du til daglig er underviser. Selvom interessen for emnet alene kan bære studerende og kursister langt, er det alligevel vigtigt, at den samlede gruppe af elever rammes bredt med forskellige læringsmetoder og undervisningsmateriale. Dermed får du som underviser både fat i interessen hos den boglige og den praktiske.

Det er også sådan avancerede E-learningsforløb til f.eks. salgstræning eller troubleshooting – som anvendes i de største danske virksomheder – er bygget op. De finder sted på tværs af medier for at understøtte både budskabet og læringen hos deltagerne bedst muligt. Medierne der benyttes, kan for eksempel være spændende podcasts, underholdende film, elektroniske quizzer – og computerspil.

Men hvad er det, computerspil kan i undervisningen?

Fordelene ved computerspil i klasselokalet

Først og fremmest får computerspil i undervisningen eleverne bagerst i klassen til at deltage aktivt. Der er nemlig plads til alle, når der fyres op for pc’erne – også dem, der har det svært med bøger.

Samtidig kræver nogle computerspil, at man arbejder sammen på tværs af klassen. I fantasypillet Torchlight arbejder man i fællesskab sammen om at bekæmpe fjenden, men skal samtidig også sørge for at holde hinanden i live. Samtidig får man brugt en række matematiske færdigheder, som procentregning og løsning af ligninger.

Derudover er computerspil i undervisningen et sjovt indslag – og når elever har det sjovt, lærer de bedre. Faktisk lærer de ofte, helt uden de er klar over det. Ligesom det er tilfældet på børneværelserne i de danske hjem, hvor selv helt unge børn i 7-års-alderen har et flot ordforråd på engelsk, takket være computerspil som Minecraft.

Med computerspil kan undervisningen desuden fortsætte af sig selv efter skoletid. Måske fanger spillet eleverne, som således tager det med sig hjem og på værelserne fortsætter arbejdet med for eksempel strategi eller den historie- og samfundsfagsundervisning, der ligger gemt i computerspil som f.eks. Civilization V.

Tips til at inddrage computerspil i undervisningen

  • Sæt dig godt ind i spillet, inden du begynder at planlægge din undervisning. Er der elementer, der er uhensigtsmæssige i en undervisningssammenhæng, som f.eks. problematisk sprogbrug eller menneskesyn?
  • Vær alsidig. Computerspil kan bruges i alle fag, hvis kreativiteten tillader det. I dansk kan der for eksempel skrives noveller med udgangspunkt i miljøet i det valgte computerspil, mens der i billedkunst kan arbejdes med pixelart fra Minecraft.
  • Computerspil er oplagte til emneuger, som giver klassen og lærerne mulighed for at fordybe sig i mange af spillenes aspekter på én gang: Matematik, teknik, dansk, musik og billedkunst.