Hvis årets ferie skal byde på smukke oplevelser, natur og masser af kvalitetstid med familien, så bør du overveje at tage på cykelferie i Danmark. Over hele landet er der trafiksikre cykelstier, og du møder ingen uoverkommelige bjerge, når du oplever Danmark på to hjul. Vil du vide mere om denne hyggelige ferieform, så har vi her lavet en kort guide om det vigtigste du bør vide, inden du tager afsted.

Aktiv ferie eller familieidyl?

Overvej først og fremmest om cykelferien skal give masser af motion og få pulsen op, eller om det skal være en kærkommen mulighed for fordybelse og kvalitetstid med familien.

Er det den aktive ferie i er på udkig efter, kan I overveje om cykelferien skal foregå på Bornholm. Solskinsøen er en populær lokation for mountainbike-folket, da terrænet er udfordrende og spændende. Silkeborg området er også oplagt til den aktive ferie, da I her vil få muligheden for at cykle i det bakkede landskab på og omkring Himmelbjerget.

Skal det være en afslappende tur på lange, lige strækninger, så er Fjordstien på Sjælland et godt bud. Her kører I langs Roskilde Fjord og Isefjorden, og der er aldrig langt til kiosker eller overnatningssteder. En perfekt sti til familieturen.

Praktisk udstyr på turen

Udover madpakker, masser af væske og gode benmuskler, er der en række ting som er praktiske at have med på turen.

  • Lappegrej – Det mest basale lappegrej er et must på cykelturen. En cykelpumpe kan vise sig at være guld værd, hvis uheldet er ude.
  • God cykelhjelm og cykelbukser – En god og behagelig cykelhjelm er vigtig, når man skal cykle i mange timer. Især hvis man har børn med på turen, er det en god ide lige at tjekke om hjelmen nu også er god at have på, og om den har de rette godkendelser. Se godkendte cykelhjelme til børn her. Et par cykelbukser kan også være rare at have til de mange timer i sadlen. Sådanne finder man i alle sportsbutikker.
  • Cykeltrailer eller god cykelstol til børnene – Hvis børnene ikke er store nok til selv at cykle, kan de have en skøn tur alligevel, hvis de oplever det fra en cykeltrailer. Især hvis I har to børn, så kan de sidde og hygge sig, læse i bøger eller måske tage en lur i traileren. Find den bedste cykeltrailer til to børn.

Sådan finder I rundt på ruterne

På alle ruterne er der sørget for at det er nemt at finde rundt. De er alle markeret med numre, der fortæller om hvilken retning ruterne går i. Nord-syd gående ruter har ulige numre, og øst-vest gående har lige numre. Det anbefales dog alligevel, at man medbringer et kort eller en GPS, men det har de fleste jo automatisk med sig i form af telefonen.

Planlæg overnatninger – men ikke helt

Det er en god ide at skabe sig et overblik over ruten, og mulige overnatningssteder, inden I tager afsted. Tænk også over hvor mange kilometer i regner med at tilbagelægge hver dag. For de hardcore er 100 kilometer på en dag et fint mål, men for de fleste er et sted mellem 20 og 40 km om dagen passende. Men du behøver ikke at planlægge for meget – en cykelferie er nemlig en meget fri ferieform, hvor I er helt frie til at tage derhen I vil.

Det kan man opleve i Danmark!

Hvis man sætter sig lidt ind i de forskellige områder i Danmark, er der rigtig mange spændende ting at opleve. Her har vi blot nævnt et par stykker, som de fleste måske ikke har tænkt over.

Dødsislandskabet i Sønderjylland

Den smeltende is i istiden har skabt et særpræget og unikt landskab bestående af bløde bakker. Det bakkede landskab er et levn, der vidner om naturens voldsomme kræfter.

Spot en sjælden fugl på Lolland

På Lolland er der rig mulighed for at opleve ro og fred. Netop derfor, er denne del af Danmark også hyppigt besøgt af fugle, man ikke ser i resten af landet. Der er tidligere spottet en skrigeørn og en grip, samt andre spændende fuglearter.

Storslåede kalkskrænter og klitter i Thy

Nationalparken i Thy byder på nogen af Danmarks smukkeste naturoplevelser. Her kan du se de imponerende kalkskrænter, der er en del af det unikke terræn i det nordlige Danmark.