Droneflyvning er noget helt nyt i Danmark, og det er lynhurtigt blevet uhyre populært hos drengerøve og gadgetelskere.

Drone - fjernstyret legetøj til voksneIndtil for et par år siden forbandt man udelukkende udtrykket droner med ubemandede militærfly, men dette har ændret sig nu. De droner vi taler om her er små fjernstyrede minihelikoptere, som kan flyve rundt og lave luftfotografier og film.  Det at flyve en drone minder lidt om at styre et modelfly, men den er meget lettere at styre og kontrollere, og det kræver slet ikke samme ekspertise. Derfor appellerer disse droner til et langt større segment.

Droner er ikke bare et stykke legetøj

Selvom de fleste køber droner på grund af underholdningsværdien i at flyve, så findes der mange, der anvender selvsamme droner i professionelt øjemed. Mange fotografer bruger droner med HD kameraer til at flyve over destinationer og filme med birdeye view. Senest har man set eksempler på ejendomsmæglere, der bruger dronerne til at lave flotte videopræsentationer af boliger. Mange bruger også disse droner til simple overvågningsopgaver af eksempelvis kyster og marker.

Forskellige typer droner

De droner, der findes på markedet lige nu kan fås med henholdsvis 4 (quadcopter), 6 (hexacopter) og 8 propelmotorer (octocopter). Antallet af propeller definerer her, hvor meget dronen kan løfte samt, hvor stabilt den flyver. De droner vi ser mest til på markedet er de såkaldte quadcopters med 4 propeller.

Det er ikke tilfældigt, at droner har vundet indpas på det danske marked. En af grundene er, at teknologien er blevet mere avanceret i takt med er priserne faldet – og nu er vi faktisk i en situation, hvor de mindre quadcopter-droner er kommet ned i et prisleje, hvor alle kan være med. Derudover er kvaliteten blevet bedre – dels ved dronerne og dels ved de kameraer, som der kan monteres.

For et par år siden havde samtlige droner et lille indbygget kamera, som billedkvalitetsmæssigt svarer til et kamera på en mobiltelefon fra 2005. Optagelserne var dårlige og grynede. Nu er dronerne kalibrerede til de bedste og stærkeste HD kameraer, der findes, og er i stand til at lave virkelig smukke videooptagelser, der sagtens kan anvendes professionelt:

Droner på det danske marked

DJI Phantom - En af de bedre droner på markedetDer er efterhånden kommet er par fornuftige droner på det danske marked, hvor en enkelt skiller sig markant ud fra de andre – både på design, performance og kvalitet. Dronen hedder DJI Phantom og er produceret af mærket DJI Innovations.

Dronen styres via en fjernkontrol og har rigtig mange sjove funktioner, der gør det nemmere at flyve den heriblandt et automatpilotsystem, der er styret af GPS satellitter. Derudover er der en masse spændende flyveindstillinger – både for begyndere og for de mere erfarende dronepiloter.

Denne drone har en topfart på 36 kilometer i timen, når den flyver horisontalt og topfart på 22 kilometer i timen, når den flyver vertikalt. Selvom det ikke lyder af alverden, så føles det meget hurtigt, når man står med dronen. Derudover har den et så stærkt signal, at den kan flyve over 300 meter væk fra det punkt, hvor du står med controlleren. Og hvis dronen på den ene eller anden måde mister forbindelsen til fjernkontrollen flyver den selv automatisk tilbage til det eksakte punkt, hvor den lettede og lander sig selv.

Du kan læse mere om dronen her.