Få tre gode idéer til fødselsdagsgaver i den store ende. Er dit budget på de almindelige 500-100 kr., så er artikel ikke for dig. Men står du derimod med +10.000 kr. og skal glæde en kær ven eller et familiemedlem, så har vi den helt rette gave her.

Temaet for de tre gaver er åben himmel og natur, men også rum, overnatning og automatik.

1. Shelter – til de lange lyse sommernætter

Et shelter er den perfekte gave til friluftentusiasten eller børnefamilien, som drømmer om også at kunne overnatte udendørs i hverdagene. Når weekendens eventyr går mod destinationer i naturen, så ved du at du har med en natur-nørd at gøre.

Shelteret er en meget primitiv, men stadig super behagelig, overnatningsform. Indret et hjørne af haven med et shelter – og få unikke øjeblikke her. Du kan med fordel placere en bålplads foran shelteret, så du har en nem mulighed for at lave mad – og varme dig på de koldere aftener.

Du kan købe det som et samlesæt, lave din egen tegning eller få en håndværker til at fixe det for dig. Er du selv handy, så kan du nemt få fixet denne gave under budget. Samlesættene kommer med udførlig manual og alle materialerne der skal bruges.

De flotte og rå brædder kaldet kalmar-brædder givet et rigtig flot resultat – og er meget populære. Et privat shelter må gerne være i en lidt lettere konstruktion – og måske behøver du heller ikke plads til at kunne have 10 mand sovende. En størrelse på 5-7 kvadratmeter er rigtig fint, så er der plads til både to voksne og et par børn.

Pris fra 10.000 kr. ex. montering.

Læs mere om shelters

2. Drivhus – giver sol og varme

Et drivhus er godt både for planter og mennesker. Glashuset giver dig et nyt rum i have, som har mange fordele. Brug det som varmestue, til dyrkning af grøntsager eller lav en kombination.

Få varmen – selv i luftigt vejr

Den tynde konstruktion står rigtig godt imod sommerens vind, så du kan trække ind i drivhuset hvis haven bliver for luftig. Solen bager og varmer hurtigt dig og drivhusets luft op. Samtidig er det altid let at udlufte et drivhus, da der normalt er monteret vinduer med åbning i taget.

Mange former og materialet

Om du skal vælge et rundt drivhus, et orangeri eller et almindeligt firkantet drivhus er op til dig og gavemodtagerens ønsker. Orangeriet kan laves af et utal af materialer, som eksempelvis genbrugsvinduer. Drivhusene er typisk lavet af aluminiumsstel og enten plast- eller glasvinduer.

Størrelsen og formen du vælger afhænger af dine behov. Skal der være plads til at både planter og mennesker kan nyde solen, så skal du afsætte nogle ekstra meter til det. Har du derimod kun behov for at have en eller to kapillærkasser med tomater, agurker eller andre planter, så kan få kvadratmeter være nok.

Prisen for et godt drivhus starter ca. ved 15.000 kr. Et af de meget populære mærker i Danmark er Juliana, som forhandles mange steder.

3. Robotplæneklipper – gør det nemt

De seneste år har robotterne indtaget haverne i Danmark. Først fik vi robotstøvsugere indendørs – og nu er der kommet robotplæneklippere, som er til at betale. De fås endda til priser under 10.000 kr.

I april 2017 kårede Forbrugerrådet Tænk plæneklipperen ”RS 615” fra Robomow som Bedst i test. Det er bl.a. fordi det er en meget brugervenlig robot, som matcher de fleste haveejeres behov. Med en klippebredde på 0,56 meter får du en hurtigere græsklipning.

Batteriet kan klare ca. en times drift og klipning – hvorefter klipperen kører automatisk tilbage til lade-stationen. I kanten af din plæne monterer du et kantkabel, som giver dig sikkerhed for at klipperen ikke smutter på afveje; over til naboen eller ind i bedene.

Den testvindende robotplæneklipper koster ca. 12.000 kr. og rækker til store plæner på 1.600 kvadratmeter.

Med en robotplæneklipper får du en automatisk og nem vedligeholdelse af din græsplæne. Du slipper for unødige bøj i ryggen og timevis af gåture med håndskubberen. Samtidig klipper plæneklipperen meget fine snit, så du slipper for at samle afklip op – og samtidig gødes plænen med ”bioklippene”.

Har du budgettet til en af de tre gaver, så er jeg sikker på at du får et smil tilbage fra en taknemmelig modtager. De store gaver er dyrere end det almindelige gavebudget – og er dermed gode til fællesgaver på runde fødselsdage og ved bryllupper.