Tynde plastikrør i neonfarver, som man kan knække – og som på magisk vis lyser. Sådan kender de fleste af os knæklys.

Men hvordan virker de? Og hvad kan man egentlig bruge dem til – udover at de er en sjov gadget for børn og voksne?

Her i artiklen får du svaret!

Sådan virker knæklys

Knæklys består af et plastikrør – med et tyndere glasrør indeni. I hvert rør befinder sig en kemikalievæske.

Når man knækker plastikrøret, ødelægges glasrøret indeni – hvormed de to væsker blandes. Den kemiske reaktion der opstår gør den nu blandende væske selvlysende og knæklyser begynder således at lyse.

Lyseffekten vil være fuld i omkring 6 timer, hvorefter lyset vil blive svagere og svagere for til sidst at forsvinde helt. Hvert individuelle knæklys kan således kun bruges én gang – men har til gengæld effekt i lang tid. Temperaturen i omgivelserne har en smule indflydelse på, hvor længe et knæklys virker. Jo koldere der er, jo længere lyser det.

Knæklys fås i flere forskellige farver, men virker på samme måde, uanset nuance.

Væsken i lysene er som udgangspunkt ufarlig, men kan lave pletter på tøjet, hvis knæklyset ved et uheld skulle blive utæt. Der kan dog opstå midlertidig irritation ved hudkontakt, men skulle der gå hul på lyset, kan en grundig håndvask løse problemet inden det opstår.

Knæklys kan bruges til lidt af hvert

Fordi knæklys ikke udvikler varme, flammer eller gnister – og heller ikke kan eksplodere – anvendes de typisk i forbindelse med arbejdsopgaver i områder med brandfarlige gasser og væsker, hvor andre lyskilder kan udgøre brandfare.

Knæklys benyttes også af fiskere, som binder tændte knæklys på propperne, så disse kan ses, når der fiskes i mørke. I det hele taget er friluftsfolket fans af knæklys, fordi de kan skabe lys uden strøm. Det er især praktisk på længerevarende vandreture, hvor man overnatter i telt, shelter eller bivuak.

Derudover er knæklys mest brugt som underholdning og pynt i forbindelse med alt fra koncerter til fester.

Nogle knæklys fås endda i sæt, som indeholder samlemuffer, hvormed der kan bygges sjove accessories af de farvestrålende lys. For eksempel skøre briller, lysende hatte eller halskæder og armbånd.

Du kan finde flere forskellige slags billige knæklys her.