Når dit barn skal have sin første mobiltelefon, skal du samtidigt finde et mobilabonnement, der matchers dit barns forbrug. Tidligere var tilbud om fri-SMS attraktivt at gå efter, når man søgte efter det rette mobilabonnement, mens dette i dag ser noget anderledes ud.

For langt de fleste gælder nemlig, at vi ønsker en god data-pakke i vores mobilabonnement, da de fleste af dé funktioner, vi benytter på vores telefon, kræver en internetforbindelse. På Mobilabo kan du sammenligne abonnementer, så du finder det helt rigtige til dit barn.

Fri data, fri tale og andre muligheder

Både voksne og børn har et behov for at kunne tilgå internettet via deres telefoner, hvor som helst og når som helst. Det skyldes blandt andet, at vores telefoner indeholder mange praktiske og internetdrevne funktioner, der kan gøre hverdagen nemmere. Derudover er vores telefoner også en god kilde til underholdningstilbud, som for eksempelvis er nyttige på lange bilferier.

Ønsker du et mobilabonnement med fri data til dit eller dit barns abonnement, er dette muligt at finde. Med fri data skal du ikke være bange for, at dit barn bruger mere data, end du betaler for, og at du derfor modtager en ubehagelig ekstraregning. Det kan imidlertid også være fordelagtigt at sikre fri tale i dit barns mobilabonnement. Således kan du altid komme i kontakt med dit barn, selv om internetforbindelsen er dårlig.

Det er muligt at finde mobilabonnementer, der kombinerer forskellige behov for eksempelvis data og taletid. Bruger dit barn mest af alt sin telefon til at spille offline-mobilspil, kan du naturligvis også finde billige abonnementer uden en stor datapakke.

De små streamer

Bruger dit barn ikke sin telefon til at tilgå internettet, er dette imidlertid nærmest enestående. Langt de fleste børn streamer på deres telefon, og mange starter helt unge. Det gælder for eksempelvis, at én tredjedel af alle danske børn under tre år streamer indhold ugentligt.

De lidt større børns mediebrug er kendetegnet ved en selvbestemmelse, hvor mediebrugen er centreret omkring børnenes egne interesser og sociale relationer. For børn i alderen 9 til 14 år gælder det, at pigernes mediebrug i høj grad er koncentreret omkring dét sociale, mens drengenes i høj grad omhandler gaming og spil.

Det betyder også, at pigerne i høj grad tilgår sociale medier, som for eksempelvis Instagram, Snapchat og YouTube, mens drengene streamer for eksempelvis E-sport på YouTube. Fælles for mediebrugen er at dé medieplatforme, som denne børnemålgruppe bruger, skal tilgås via internettet. Et mobilabonnement med en fri eller en stor mængde data kan derfor være nødvendigt. 

Involver dig i dit barns brug af TikTok og YouTube

Sociale medieplatforme såsom TikTok og YouTube er ikke danske, og det kan derfor heller ikke sikres, at disse platforme ikke indeholder skadeligt indhold.

Det er derfor en god idé at tage en snak med dit barn, om dit barns brug af sådanne platforme, og blive ved med at spørge ind til, hvad dit barn nu laver på for eksempelvis YouTube. Sådan kan du beskytte dit barn gennem dialog, og helt uden at overvåge og forbyde dit barns forbrug af sådanne tjenester.